onsdag 15. februar 2017

Hvem tror du har flest kjønnssykdommer - prostituerte eller "vanlige" kvinner?

Vet du svaret på dette? Da fortjener du kanskje svart belte i sikker sex i samme slengen. 

Mange tror også at kvinner med mange sexpartnere oftere har kjønnsykdommer enn andre. En studie av Benestad og Almås viste at prostituerte er flinkere med kondombruk og testing enn gjennomsnittsjenta, og har dermed færre kjønnsykdommer enn kvinner med færre sexpartnere. Hvor mange sexpartnere man har sier lite om faktisk risiko for kjønnssykdommer: Det som har størst betydning er hvor dyktig og konsekvent man er med kondombruk og testing.

Selv om kjønnsykdommer kan smitte også med kondom er sannsynligheten veldig liten ved riktig bruk (så fremt man klarer å unngå kjønnsykdommene som smitter via oralsex). Antall tidligere sexpartnere er derfor ikke beste indikator på hvor risikabelt det er å ha sex med en person med tanke på smitte. I stedet bør du ta en titt på hvor flinke de har vært til å bruke kondom.Dropper personen kondomet med deg pga alkohol eller andre grunner, er sjansen stor for at det ikke er første gangen akkurat det har skjedd.
Fra teori til praksis:
Hvis dere venter med å gå over fra kondom til annen prevensjonsmetode i minst tre måneder har dere ventet lenge nok til at de fleste kjønnsykdommer lar seg fange opp på tester. Dersom dere da tester dere og får grønt lys, vet dere med noenlunde sannsynlighet at dere ikke har hatt med dere kjønnsykdommer inn i forholdet (noen få kan imidlertid ligge latent over lengre perioder). Det kan være lurt, fordi hvis partneren da dukker opp med klamydia tre år inn i forholdet så har du en ganske solid indikasjon på at vedkommende har vært på vift.

Og nei, du får ikke klamydia av at dosete, så ikke prøv deg med den unnskyldningen. Eller, du kan kanskje teoretisk få det til hvis noen med klamydia gnikker kjønnsorganet sitt mot toalettet og du slikker på dosetet før det kommer noe særlig med luft til - men da har du kanskje større problemer i livet enn klamydia?

Lyst til å lære mer om ting som er langt spennende enn sikker sex? Ta en titt på kursene våre hos avansertseksualitet.no.