onsdag 16. februar 2011

Ukens spørsmål: Mangel på sexlyst hos menn

Denne gangen handler ukens spørsmål om hva man kan gjøre i et parforhold dersom han er den som sliter med lav sexlyst.

Hei!
Hva i all verden skal jeg gjøre når samboer ikke lenger vil ha sex? Jeg er i midten av trettiårene, han noen få år eldre, vi har bodd sammen i 8 år og har 2 barn i skolealder. Jeg trenger sex, men min samboer viser null interesse for dette. Jeg har forsøkt å snakke om det, jeg har forsøkt forføre, jeg har hintet, vært direkte, flørtet og forsøkt alle varianter jeg kan komme på. Jeg har også fortalt at jeg har behov og at dette er et problem for meg, og at jeg ikke vet hvor lenge jeg klarer være trofast om han ikke viser mer interesse for vårt sexliv. Han svarer at han “ikke tenker på det” og andre svar enn dette får jeg ikke. Dette går utover min selvtillit som kvinne. Forrige år hadde vi sex to ganger, i påvirket tilstand.

Vi har et godt samliv på alle andre måter uten store konflikter av noe slag. Takknemmelig for gode forslag, nå gir jeg snart opp!
Mvh anonym kvinne.


Hei anonym kvinne!
Jeg forstår godt at du har det vanskelig i den situasjonen du er oppe i nå. Redusert sexlyst, uansett om det er han eller henne som har det, kan påvirke forholdet i stor grad ettersom det fjerner en viktig kilde til intimitet og nærhet, og ofte oppleves dette som både sårt og vondt. Den som har redusert sexlyst vil ofte på sin side ofte føle seg presset og invadert.

Få ham til å ville jobbe med problemet.
Menn med redusert sexlyst – og mange kvinner også for den del – har ofte en tendens til å trekke seg helt unna og unngå å ta opp temaet i det hele tatt, slik du opplever. Problemet er at unngåelse ikke løser problemet i det hele tatt, og i stedet bidrar det til at man ofte får relasjonelle vanskeligheter i parforholdet på toppen av det hele. Å ta problemet på alvor er derfor veldig viktig, og jo tidligere man gjør noe med problemet, jo bedre er det gjerne. Det høres det jo ut som du gjør, så da er utfordringen bare å få din partner til å gjøre det samme.

Det første jeg ville gjort er å få partneren din til å forstå at selv om dette ikke er et problem for ham så er det et problem for deg. Dermed må det løses av dere begge to i fellesskap. Parforhold handler blant annet om å prøve å møte hverandres behov, og hvis din relasjon til ham opplever store mangler kan forholdet fint havne i trøbbel selv om han har det fint i forhold til deg. Det er derfor viktig at han tar tak i dette, om ikke for sin egen del så for parforholdet sin del. Parforhold der den ene parten har redusert sexlyst har økt risiko for brudd, og denne risikoen er betydelig økt hvis det er kvinnen som er den som har mest lyst.

Dette viser at dette er veldig viktig for ham å begynne å vise initiativ til å få løst dette problemet. Vis ham gjerne dette svaret hvis du synes det er vanskelig å sette ord på vikigheten av at han får ut (eller kanskje inn?) fingeren og faktisk begynner å ta tak i problemet. Hvis noe i parforholdet er et stort problem for den ene av dere er det det også per definisjon for den andre, og å dytte problemet under teppet gjør det bare verre!

Utelukk fysiske årsaker.
Behandling av redusert sexlyst avhenger i stor grad av hva årsaken er. I de fleste tilfeller kan det derimot være lurt å starte med det fysiske, om ikke annet for å utelukke akkurat det.

Det neste jeg ville gjort er derfor å få samboeren din til legen for å undersøke dette nærmere for å utelukke eventuelle fysiske årsaker. Er dere heldige løses problemet alt der. Redusert sexlyst kan skyldes alt fra forholdsvis uskyldige hormonubalanser til alvorlige tilstander som svulst i hypofysen. Testosteronmangel er en vanlig årsak til redusert sexlyst hos menn, og tilskudd av dette vil ofte kunne være en god løsning. For høye nivå av prolaktin kan også skape problemer, bare for å nevne noe. Så, første bud er legen. Motiveres han ikke av tanken på et aktivt sexliv så burde hans tanke for generell helsetilstand være nok. Ok, nå undervurderer jeg sannsynligvis menns avsky mot å gå til legen, men hvis han tenker over hva han faktisk kan tjene på å gjøre det kan det forhåpentligvis motivere ham litt mer til å komme seg dit.


toon56


Generell livsstil.
Ellers ville jeg tatt en titt på hans generelle livsførsel.  Er han mye stresset? Får han nok søvn? Krever jobben for mye? Krever barna mer enn det han er i stand til å gi, slik at det hadde vært greit å sørge for litt barnefri i blant? Stress har en direkte påvirkning på sexlyst, og livspåkjenninger kan medføre at den forsvinner helt i perioder. Hvis du tror at dette kan være en kilde til problemene bør dere starte her, og i fellesskap utarbeide en plan for å redusere stress slik at overskuddet til å ha sex kan komme tilbake igjen.

Medisinbruk kan også i stor grad spille inn, og det samme gjelder generell helsetiilstand og eventuelle kroniske sykdommer. Er han på noen medisiner? I så tilfelle bør du sjekke ut om de kan ha bivirkninger som påvirker sexlysten, og i så tilfelle ta det opp med legen for å se om andre merker kan medføre en annen og for sexlysten sin del mer gunstig bivirkningsprofil. Antidepressiva er spesielt notorisk når det gjelder akkurat dette, og når vi først er inne på depresjon opplever en stor prosentdel alle deprimerte menn problemer med lyst og ereksjon, så det kan også være greit å ha i tankene.

Regelmessig trening øker sexlysten, men selv små doser alkohol (som en øl daglig) kan være nok til å redusere sexlysten på grunn av påvirkning av hormonene i kroppen, og bør derfor unngås. Røyking (og ikke minst ulovlige rusmidler) er heller ingen smart ting å gjøre hvis man vil holde sexlysten ved like. Overvekt bør også unngås (men på den positive siden er kun 1 av 10 menn som sliter med for tidlig utløsning overvektige på grunn av overvekts påvirkning av østrogrenproduksjonen….).

Fiks eventuelle seksuelle problemer.
Ellers kan det godt være at han opplever ereksjonssvikt, prestasjonsangst, for tidlig eller for sen utløsning eller andre seksuelle problemer. Hvis han føler seg utilstrekkelig som elsker eller stadig sammenligner seg selv med andre og i sine egne tanker ender opp som taperen vil det også kunne medføre redusert lyst. Det er ikke uvanlig at menn, i stedet for å møtes med det potensielle nederlaget sex kan medføre, dekker over problemet med å hevde at de er uinteressert i sex i stedet.

Andre menn undertrykker følelsen av seksuell lyst helt av ulike grunner. Noen kjenner også lyst, men er ikke oppmerksomme på den eller omskriver det til en annen følelse eller lignende. De fleste tilfeller av “aseksualitet” handler i følge min erfaring mer om at man ikke vil forholde seg til sine seksuelle følelser av ulike grunner, og å konkludere med en slik “legning” vil sannsynligvis være feilaktig før slike ting er utelukket.

Hvordan var han seksuelt før problemet startet? Var han seksuelt hemmet eller sjenert? Skammet han seg over kroppen sin? Har han vært utsatt for overgrep en eller annen gang i løpet av livet? Kan det være noen religiøse problemstillinger eller tidligere opplevelser som skaper skyldfølelse eller andre ubehagelige følelser i seksuelle situasjoner? Har han tenningsmønstre han ikke får levd ut med deg? Er han sikker på sin seksuelle tiltrekning til kvinner? Føler han seg seksuelt utilstrekkelig, mindreverdig, ukompetent eller klønete? Jeg sier ikke at alt dette eller engang noe av dette trenger å stemme i ditt tilfelle, men det kan være greit å være obs på det. Slike ting kan spille inn i større eller mindre grad og kan gjøre at han ikke ønsker å gjøre noe med eventuell lyst som måtte være der.

Det kan godt være at dere trenger profesjonell hjelp for at han skal få løst opp i slike problemstillinger. Jeg ville derfor bedt fastlegen henvise ham til sexologisk rådgiver, sexolog eller psykolog med spesialisering i klinisk sexologi hvis fysiske grunner utelukkes, og eventuelt til psykolog hvis du mistenker at han er deprimert. Det at han kun har hatt sex i påvirket tilstand de siste gangene indikerer at det godt kan være et eller annet emosjonelt som ligger til grunn i dette tilfellet. Menns seksualitet er sårbar, spesielt når de føler at de ikke strekker til, så gå forsiktig frem hvis du mistenker at noe slikt kan være problemet.   Få fastlegen til å henvise ham videre ved eventuelle problemer, og vurder sexkurs hvis du tror det er den seksuelle selvtilliten som mangler.

Problemer med sexlyst skyldes ofte relasjonelle vanskeligheter.
Mange menn er forøvrig veldig vare for små nyanser i forholdet, og reagerer på følelser som manglende emosjonell intimitet med lav sexlyst slik mange kvinner gjør. Ofte er det noe i relasjonen mellom paret som er medvirkende til de seksuelle vanskelighetene som ligger der. Det trenger heller ikke nødvendigvis være store ting det er snakk om slik at forholdet fortsatt kan oppleves som fint, slik du beskriver.  Familievernskontor kan gi gratis parterapi dersom du tror det er noe relasjonelt mellom dere som virker inn, og PREP kommunikasjonskurs kan gi dere de verktøyene dere trenger for å kunne snakke om både dette og andre problemer på en mer konstruktiv måte. Det er tydelig at kommunikasjonen dere i mellom bryter sammen når dette problemet oppstår siden han trekker seg helt unna, og da kan det være greit å få den i gang igjen.

Husk også viktigheten av fysisk nærhet ellers i hverdagen – i mange tilfeller der den ene har lav sexlyst medfører det en reduksjon i fysisk nærhet, slik at det etter hvert blir vanskelig å nærme seg den andre når man for en gangs skyld faktisk kjenner lyst. Vær også klar over at hvis han er i tvil om du liker det han gjør seksuelt så kan det hindre ham i å ønske å være seksuell. En svært stor del av menn vurderer samleiet som en suksess avhengig av hvorvidt hun fikk orgasme eller nytelse eller ikke. Det betyr ikke at du som kvinne skal føle ekstra press på deg til å få orgasme, det betyr bare at det skader ikke hvis du faktisk viser det når du har det godt, slik at misforståeler om du nyter eller ikke ikke har så god grobunn!

Mangel på variasjon seksuelt kan også påvirke lysten (men i deres tilfelle har dere nok sex for sjeldent til at det er en sannsynlig årsak!), og det samme gjelder hvis han er redd for å bli “fersket” i en seksuell situasjon eller er redd for at det skal medføre uønsket graviditet eller andre negative konsekvenser. Sørg for lås på døren og prevensjonsbruk og legg forholdene til rette best mulig rent praktisk.


101_positions_102_excuses


Redusert sexlyst betyr ikke at partneren ikke er attraktiv nok.
Uansett er det viktig at du ikke legger ansvaret for hans lave sexlyst over på deg selv. I ca 30 % av tilfellene rapporterer menn med lav sexlyst om at det skyldes vektendringer og store utseendeendringer hos partneren, noe som kan påvirke seksuell tiltrekning. I mange av disse tilfellene vil dette derimot bare være en strategi for å legge skylden for følelsen av seksuell utilstrekkelighet over på partneren, og dermed unngå å selv ta ansvar for problemet.

Ellers har lav sexlyst hos menn oftest veldig lite med partnerens utseende å gjøre, og handler langt ofte om det som foregår mellom dere. Menn er ikke levende sexmaskiner som alltid er klar for sex slik kulturen gjerne lurer oss til å tro. Det er derfor viktig å ikke ta hans manglende sexlyst som uttrykk for at hun ikke er attraktiv nok for ham – for det er rett og slett ikke nødvendigvis slik det er!

På samme måte er det viktig at hun ikke inngår i følelsesmessig resonnering der hun forveksler det å ikke føle seg attraktiv med det at hun ikke er attraktiv – tanker og følelser sier ikke nødvendigvis noe om virkeligheten. Surmulig og negative reaksjoner over å ikke få sex gjør ofte ting vondt verre, og det kan være lettere å håndtere et “nei” hvis man i stedet ser på det som et “ikke nå” og ikke tar det som en personlig avvisning. Man har selv et ansvar for å finne ut hva som tenner seg selv og for å holde sexlivet i gang også, og det kan ikke være opp til partneren hver gang å skape tenning i den andre.

Parforhold der mannen er den med minst sexlyst har langt mindre sex enn parforhold der kvinnen er den som har lavest sexlyst, og en hyppig årsak til det er at hun gjerne tar avvisning personlig og slutter å prøve seg. Menn på sin side som har sterkest lyst fortsetter gjerne å prøve seg med jevne mellomrom.

Kom i gang igjen!
Synes han det er godt å ha sex når han kommer i gang, selv om han kanskje ikke har lyst før dere starter med fysisk stimulering i utgangspunktet? Man trenger ikke nødvendigvis ha lyst på sex på forhånd for å ha sex og like å ha det, det holder ofte å bare ha lyst til å ha lyst: Hvis man vet at man liker det etter hvert som man kommer i gang er det helt ok å tillate kroppen å reagere og la lysten komme etter hvert som man blir fysisk stimulert. Her er det ikke på noen måte snakk om at man skal ligge på rygg og lide seg gjennom det, for hvis man etter å ha padlet vannet en stund finner ut at man fortsatt ikke har lyst på en svømmetur er det helt ok å si stopp. Mange finner derimot ut at det å tillate seg selv å padle vannet en stund er det som skal til for at lysten faktisk kommer.

Han skal selvsagt ikke ha sex hvis han absolutt ikke vil eller virkelig ikke liker det, men det er lov for ham å tenke litt over at det er lov å være litt generøs med “ja” i blant også uten at det trenger å innebære at han er med på noe han ikke ønsker å være med på. Dette er spesielt aktuelt hvis han sier nei til sex mer eller mindre automatisk som en vane, selv om det kanskje egentlig hadde vært helt ok å ha sex hvis han hadde kjent litt nærmere etter. I stedet for å tenke “hvorfor skal jeg ha sex nå?” kan det være greit å tenke “hvorfor ikke?. Jeg har kanskje ikke superlyst, men det hadde vært ok å ha sex, og ok er nok!” og rett og slett “just do it,” om ikke annet en gang i blant. Det er også et kjent faktum at jo mer sex man har, jo mer vil man ha, så det er viktig å prøve å unngå de lengste periodene uten sex.

For mange par fungerer det fint med en kompromissløsning der “nei” blir reservert til de gangene man virkelig ikke kan tenke seg å ha sex, kombinert med en frekvens begge kan leve med.  Noen par kommer til avtaler seg i mellom, der de f.eks avtaler ukedager da den med lavest lyst kan ta  initiativ hvis han eller hun ønsker det – eller la være. Den med høyest skal på disse dagene holde fingre og alt av press unna. På andre ukedager tar den med høyst lyst initiativet, og den med laverst prøver så godt det er å være villig.  Eventuelt resterende ukedager er såkalt nøytrale dager, der begge to kan ta initiativet.

Det kan også være et poeng at parten med minst lyst tenker at selv om han kanskje ikke har sex hovedsaklig for sin egen del så kan det å gjøre sitt for å prøve å holde sexfrekvensen noenlunde ved like fungere som en “gave” til partneren som anerkjenner partnerens  behov, og som ivaretar den emosjonelle og seksuelle nærheten mellom dem.

Videre lesing. 
Ellers vil jeg anbefale dere begge å lese en bok kalt “The sex diaries” av Bettina Arndt, som kan gi dere noen nye innfallsvinkler. “Sexual Healing” av Barbara Keesling gir dere også konkrete øvelser dere kan gjøre hjemme. Sensnualitetstrening kan være et fint sted å starte for dere for å få positive assosiasjoner tilbake til nærhet og kos igjen.Husk også at det å vite hvorfor man har lav sexlyst er ikke nok: Man må faktisk gjøre noe for å løse det for å få det bedre.

Lykke til videre, og husk å unngå å bedrive “the blame game” der dere legger skylden på hverandre når det gjelder dette. Se heller på det hele som en utfordring dere kan løse i fellesskap, og legg vekt på hvordan problemet påvirker deg fremfor å angripe den andre når du tar det opp. Ikke vær redd for å søke profesjonell hjelp hvis dette ikke bedrer seg. En løsning der dere begge to er fornøyd kan nås i de fleste tilfeller, men det krever også at begge er villige til å jobbe for å komme nettopp dit.

Besvart av: Foreleser i kurs i avansert seksualitet hos avansertseksualitet.no