onsdag 4. juli 2012

Når forhuden er trang....


Hos noen er forhuden som beskytter penis for trang, noe som kan skape store problemer seksuelt. Her finner du alt du trenger å vite om trang forhud: Alt fra hvordan du vet at du er rammet, til hva som skjer hos legen og på sykehuset.

 
Skrevet av Jenny E. Eide.
Hvordan vet du at du har trang forhud?
Mange tenåringer har litt trang forhud i puberteten, hele 1 – 2% har dette problemet. Forhud er et beskyttende lag med hud som hos mange dekker penis helt, eller bare delvis. Omskjærte gutter har bare delvis forhud, eller ikke forhud i det hele tatt. Du vet du har for trang forhud dersom det gjør vondt når du prøver å trekke forhuden helt tilbake, eventuelt får du ikke trukket forhuden tilbake i det hele tatt. Hele penishodet skal kunne vises uten at du får vondt. Dersom forhuden sitter fast bak penishodet må du oppsøke legen umiddelbart, dette er nemlig en akutt situasjon som krever umiddelbar behandling, hvis ikke kan resultatet bli ganske alvorlig – nemlig penisamputasjon som et resultat av koldbrann. Problemer med vannlating (altså tissing) kan også stamme fra trang forhud. Hovedregelen er at ingen av delene skal gjøre vondt. Det finnes for øvrig veldig gode bilder av penis og forhud på nettstedet www.unghelse.no.

Jeg har trang forhud – hva gjør jeg?
Mange gutter gruer seg for å ta opp dette med foreldre eller lege, men det er det ingen grunn til. Er du riktig heldig vil du uansett klare å behandle dette problemet selv. Dersom du synes at det å oppsøke lege er ulidelig flaut er det nemlig noe du selv kan gjøre: På apoteket får du kjøpt en krem som heter Hydrokortison (eller andre merker som inneholder kortison). Denne kremen brukes blant annet til å lindre eksem også, så det er ingen som kommer til å skjønne hva du skal bruke den til. Hydrokortison får du kjøpt reseptfrittog koster gjerne under 150 kr.

Du smører forhuden med en krem som inneholder kortison hver morgen og kveld i 6 – 8 uker, og hver gang prøver du forsiktig å trekke forhuden tilbake. Etterhvert vil forhåpentligvis forhuden din utvide seg slik at du får trukket den helt tilbake, men husk; Det skal aldri gjøre vondt, heller aldri begynne å blø. Det vil nemlig ikke ha noen hensikt å bite i seg smerten og tøye litt ekstra, du påfører deg selv bare unødvendig smerte. Det er ikke så nøye med hvordan du smører på forhuden, men hele forhuden (altså både ”utsiden” og ”innsiden”) skal dekkes. Forhuden smøres inn mens penis er i slapp tilstand, og det har ingenting å si om kremen berører undertøyet ditt senere. Har du sår eller andre hudproblemer på forhuden / penis må du vente med behandlingen til huden er leget.

Hvis selvbehandlingen ikke virker…
Dersom behandlingen med hydrokortison virker, men problemet vender tilbake, kan du prøve på nytt eller oppsøke legen din. Det kan også være at Hydrokortison ikke er sterkt nok. Da må du rett og slett til legen, som i første omgang vil gi deg resept på en annen type krem som smøres på forhuden. 

Hjelper heller ikke dette er det ingen vei utenom en legeundersøkelse. Det kan hende det er flaut, men hvis du lar være å gå kan resultatet bli varige smerter og blødninger, ubehag ved onani eller samleie – eller du blir ute av stand til å gjennomføre et samleie i det hele tatt. Du vil også være svært utsatt for bakterieinfeksjoner og sopp. Det er bare å hoppe i det, og det er ikke noe du trenger å bekymre deg for overhodet. Du kan velge hvilken som helst lege du vil, du kan ha med deg noen eller velge å dra alene. Legen har også taushetsplikt, så du trenger ikke bekymre deg for at andre får vite noe. For legen er denne undersøkelsen like uinteressant som halsundersøkelser. Legen vil nok forstå at det er flaut for deg å møte til en slik undersøkelse, men husk at personen har gjort det samme mange ganger før, og at for ham eller henne er det ren rutine. Legen kan nok ikke gjøre stort for deg, bortsett fra å vurdere problemet (ja dessverre, du må nok av med buksa), og henvise deg til en kirurg som kan vurdere om du bør opereres eller ikke.

På sykehuset
Etter henvisningen vil du få beskjed om at du har fått time på sykehuset. Du får trolig reise hjem fra sykehuset samme dag, så her gjelder det å utnytte tiden. Hvor er den beste kaffeautomaten? Har du noen med deg som kan synes synd på deg? Hvor synd vil disse egentlig synes på deg (ekstra-lommepenger-potensiale eller bare klapp-på-skulderen-potensiale?), og har du noen til å kjøre deg tilbake? Du kan nemlig ikke kjøre selv like etter inngrepet, så du må enten avtale henting med andre eller bestille taxi. Når du har kartlagt mulighetene dine er det på tide å melde fra at du er der. Litt senere vil det antakelig komme en skummel lege med hårete armer ut for å hente deg. Det neste på programmet er en samtale. Kirurgen kommer til å undersøke deg og spørre deg litt ut. Du må  kanskje skifte til usexy sykehusklær, men – tross alt, det får deg jo bare til å se sykere ut for de som skal synes synd på deg.

Husk på at det vil være nødvendig å dusje samme dag som operasjonen utføres. En annen ting du bør huske på er å kle deg i klær som er greie å ta på etter en slik operasjon. Du vil vel ikke ha klær som strammer like over junior etter et slikt inngrep, vil du vel? Det er også ulike typer medisiner du bør unngå før inngrepet, dette vil legen din informere om. Du kan ikke røyke den siste tiden før operasjonen, dette vil også legen din opplyse om. Piercing må naturlig nok fjernes på forhånd. Du kan godt skrive ned en liste med spørsmål du skal huske å spørre legen / kirurgen din om i forkant av inngrepet. Det er alltid greit å vite på forhånd. Dette vil ikke bli sett på som mas eller unødvendige spørsmål, det er jo tross et ganske stort skritt du skal ta, og du har krav på grundig informasjon.

Selve operasjonen.
Det korrekte navnet på inngrepet du skal igjennom heter fimoseoperasjon. Fimose er tilstanden hvor åpningen i forhuden er så trang at den ikke kan trekkes tilbake. Nå er det to alternativer. I noen tilfeller vil det holde med et mindre inngrep utført under lokalbedøvelse. Dette avgjør du og legen din sammen. Det andre alternativet er at du får narkose, der du sover gjennom hele operasjonen og dermed ikke kjenner noen ting. Spør om det er noe du lurer på, ingen spørsmål er for dumme. Kirurgen forklarer akkurat hva som kommer til å skje under operasjon dersom du ønsker det. Når du er godt i søvn vil legen trolig lage to små snitt i forhuden din og sy dem sammen på en måte slik at forhuden utvider seg. Forhuden bevares, i motsetning til ved en omskjæring. Du trenger altså ikke bli omskjært for å få løst problemet ditt. Stingene forsvinner av seg selv, og du får fin bandasje (definitivt et  kodakøyeblikk). Selve inngrepet varer ca en time. Du våkner høy på smertestillende og bandasjert, og i begge tilfellene får du trolig reise hjem samme dag.

Hjemme igjen
Det vil sannsynligvis være litt ubehagelig der nede i tiden etterpå Du bør holde penis i ro i noen uker, men kan være seksuelt aktiv etter rundt tre ukers tid dersom såret gror fint. Onani eller andre tidsfordriv som involverer penis er altså forbudt en god tid framover. Du bør likevel spørre legen om hva som er riktig for ditt tilfelle, siden tidsperspektivet varierer fra tilfelle til tilfelle. Du kan oppleve svie ved vannlating noen ganger etter operasjonen, men dette takler du fint. Bandasjen tas selvfølgelig av under urinering. Blir ømhet etter inngrepet eller svien ved vannlating for ille brukes Paracetamol til å dempe smertene. Du kan dusje/bade etter fire dager. Noen kilder sier derimot at du kan dusje dagen etterpå, så spør legen din om dette. Etter en uke kan forhuden varsomt trekkes tilbake. Du bør holde deg hjemme og i ro 1 – 2 dager etter operasjonen. Dersom du får feber, økende rødhet, hevelser eller smerter i såret kontakter du legen din.

I etterkant
Det virkelige resultatet kommer ikke til syne før etter noen måneder. Du vil oppleve betydelig hevelse i den gjenværende delen av forhuden, noe som sammen med stingene gjør at resultatet ser merkelig ut den første tiden. I løpet av 2 – 3 uker vil det meste av hevelsen ha gått ned, og stingene være borte. Gymnastikk / trening vil ikke være aktuelt på 2 – 3 uker, selv om dette avhenger fra tilfelle til tilfelle. Spør legen din. Utseende vil trolig bli litt annereldes enn det var før, legen din har antakelig bilder å vise deg på forhånd av inngrepet. Etter inngrepet vil forhuden din kunne trekkes helt tilbake uten smerter, dersom det ikke oppsto komplikasjoner. Du kan oppleve at penis blir overfølsom den nærmeste tiden dersom du før hadde veldig trang forhud, da penis ikke har fått bevegd seg i ”friluft” før, og kanskje blir ekstremt følsom for berøring.

Seksuallliv etter inngrepet – hvordan reagerer partneren?
Det er ikke sikkert at partnerern reagerer overhodet. Underliv er like forskjellig som ansikt, det er ingen grunn til å tro at hun eller han vil reagere på en penis som har hatt en fimose operasjon. Uansett er det ikke stort du kan gjøre om partneren reagerer. Hva jenter synes om slikt varierer veldig fra jente til jente, og det kan hende hun føler seg usikker på hvordan hun skal behandle penisen din, men dette blir som regel en vanesak. Er det en partner du stoler på kan dere jo snakke om det på forhånd. En liten advarsel kan sikkert hjelpe, men de fleste jenter bryr seg fint lite om dette dersom de er glad i deg. Dersom du bare har en kort affære kan du jo rette partnerens oppmerksomhet til andre steder, for eksempel ved å fokusere fullt ut på partneren. Det vil også være mulig å bruke fargerike kondomer som gir lite innsyn for å dekke til den nye forhuden dersom det er et problem for deg, og skifte til undertøy på badet når kondomen skal av. Alle hindringer har løsninger.

Pris
Selve inngrepet på sykehuset (så lenge du ikke oppsøker privat klinikk) er gratis. Du betaler bare egenandel hos legen, og har du frikort er det gratis.

Nb! Denne artikkelen er skrevet av en frilansjournalist i 2006 for det som var forløperen til avansertseksualitet.no. Vær derfor oppmerksom på at informasjonen i denne artikkelen ikke lenger nødvendigvis er korrekt.