onsdag 3. januar 2018

Unngå at lav sexlyst ødelegger forholdetRundt 40% av kvinner og 10 % av menn sliter med lysten i løpet av livet. Ønsker du mer sex i parforholdet ditt? Da er du ikke alene. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre, enten du ønsker å øke lysten eller bare vil ha mer og bedre sex.  


1. Ta problemet på alvor
Den største unnlatelsessynden du kan gjøre i et forhold, er å la være å arbeide for å bedre et problem som er viktig for partneren din, bare fordi du selv ikke opplever det som et problem. Når det gjelder sex, kan denne «unnlatelsessynden» raskt bli ekstra alvorlig: Seksuelle vansker er hovedårsaken til brudd blant par som har vært sammen i mindre enn 5 år når de skiller seg. Et parforhold handler naturlig nok om mer enn sex, men siden sex er en så viktig del av det å være menneske blir forholdet mer utsatt for krangler, utroskap og brudd dersom denne biten ikke fungerer.


2. Sjekk ut hvordan partneren opplever situasjonen
Lav sexlyst er ikke et problem dersom ingen av dere savner mer sex. Det er ofte lystforskjeller som skaper problemer i parforholdet, ikke det at en har lav lyst i seg selv. Kanskje er dere begge tilfredse med situasjonen? Det er ikke uvanlig at par velger å nedprioritere sex i hektiske perioder. Det er ikke noe galt i det. Husk bare å bli enig med partneren om å ta opp temaet igjen hvis situasjonen eller lysten endrer seg. Dersom en av dere opplever sex som et savn, er det viktig for forholdets fremtid at dere jobber sammen som et team for å løse problemet.


3. Jobb sammen som et team for å løse problemet
Nettopp siden det er forskjellene i lyst som er utfordringen, er det viktig å jobbe sammen som et par for å løse det dersom det oppleves som problematisk. Problemet har oppstått som et resultat av samspillet mellom dere som par og hvordan dere vekker og hemmer hverandres lyst. Det er derfor ikke en av dere som eier eller er årsaken til «problemet» alene. Det er derfor viktig å la være å klandre den andre for å ha for mye eller for lite lyst. Det bidrar bare til sinne og sårede følelser, som igjen svekker lysten enda mer. 


4. Ta nei til sex på en fin måte: Aldri mer pliktsex
Det første dere som team må forplikte dere til, er å droppe all sex hvor lysten ikke er helt på plass. Hvorfor? Sex uten lyst dreper lysten.
Sex handler om assosiasjoner. Har du sex når vi ikke har lyst kan du risikere avsky mot både sex og partneren i lengden. Og kjenner du avsky mot partneren din er det sannelig vanskelig å få lyst på ham eller henne! Har du sex uten at du har lyst, for eksempel for å gjøre partneren glad, for husfredens skyld eller for å unngå konflikter, kan altså prisen bli ganske høy: Lysten kan skru seg av enda mer.  

 

5. Bli flink til å lokke frem lysten
Når vi holder kurs i avansert seksualitet får seg aha-opplevelser når de innser at mye av det de har tenkt om sin egen og partnerens seksualitet, ikke stemmer. Det er nettopp slike myter og misforståelser som fungerer som gift på parforholdet og sexlivet. Mange kvinner tror for eksempel at kvinner skal tenne på samme måte som menn. Kvinner fungerer imidlertid på en annen måte enn menn, og kjenner man ikke til disse kjønnsforskjellene mangler man også ferdighetene som skal til for å lokke frem lysten. 


6. Identifiser hva som hemmer og fremmer sexlysten din
Hvor mye lyst du har avhenger av balansen mellom det som hemmer lysten din og det som fremmer den. Noen av oss er mer følsomme for ting som kan hemme lysten vår enn andre, og er mer sårbare for å få lystvansker. Sexlyst handler om å være dyktig på å identifisere hva som fremmer lysten, å kunne lokke den frem og spille på dine sterke sider. Alt dette, samt metoder for å lokke frem lysten, går vi nøye gjennom på kurs i avansert seksualitet. 


7. Snakk sammen om hva som hemmer og fremmer lysten
En ærlig samtale rundt hva som hemmer lysten er veldig viktig. Mange ting påvirker lysten vår: Alt fra partnerens handlinger og seksuelle ferdigheter til parforholdet og ting som har overhodet ikke noe med partneren å gjøre, som for eksempel medisinske årsaker, stress og generell livssituasjon.
På kurs hos oss går vi gjennom en samtaleteknikk som er fin å bruke på potensielt mineladede temaer, og slike teknikker kan være med på å sikre at man forstår og blir forstått. Det kan være nyttig hvis man har lett for å ende opp i krangler når man besøker enkelte ekstra følsomme temaer. 


Invitasjon til en spennende og unik kurshelg
 Nå har du fått en smakebit på hva vi går gjennom på kurs i kvinnelig og mannlig seksualitet hos avansertseksualitet.no. Der blir disse punktene utdypet ytterligere, slik at du ikke bare vet hva du må gjøre, men også hvordan du gjør det. 

Dersom du vil ha med deg kurs hos oss er neste mulighet lørdag og søndag 13. og 14. januar 2018. Meld deg derfor på her hvis du ønsker en spennende og romantisk kurshelg før det er for sent. Vi har som alltid taushetsplikt, og kursene foregår som alltid utelukkende i foredragsform. 

Har du allerede lest boka vår Sex gode grunner? Boka og kursene har noe overlapp, men du vil finne mye nytt på kurs som ikke er i boka, og omvendt. Ta gjerne med boka på kurs, eller kjøp den når du melder deg på, så sørger vi for at du får med deg en signert utgave dersom du ønsker det.