onsdag 16. februar 2011

Ukens spørsmål: Kan sexleketøy gjøre det vanskeligere for henne å få orgasme?

Denne ukens spørsmål tar for seg om det er en sammenheng mellom kvinners bruk av sexleketøy og evne til å få orgasme under vanlig samleie. 

Hei!
Jeg har hørt at kvinner som ofte bruker sexleketøy har vanskeligere for
å få orgasme under vanlig samleie? Stemmer dette?

Hilsen mann 27.
Kvinner flest er hovedsaklig klitorisorgasmiske, ikke vaginalorgasmiske.
I utgangspunktet oppnår kun 1 av 3 kvinner orgasme via samleie. Dette tallet kan økes hvis han vet hva han gjør, bruker korrekte støtteknikker og støter mot de områdene i skjeden som faktisk har økt følsomhet. Noen kvinner oppnår altså orgasme fra samleie en gang i blant, men stort sett er det skjedens naturlige (u)følsomhet som er ansvarlig for at tallene ikke er høyere. Skjedens relative ufølsomhet sammenlignet med klitoris er notorisk upraktisk under sex, men de fleste kvinner er glade for at den ikke er enda mer følsom når de skal føde, for det gjør vondt nok i utgangspunktet! Å ikke oppnå orgasme  av kun penetrering er med andre ord helt vanlig og normalt.

Å stimulere klitoris underveis i samleie er nødvendig for at de fleste kvinner skal kunne komme i mål. Dette kan gjøres via spesielle stillinger som CAT som gir klitoristimuli underveis i selve samleiet, det kan gjøres manuelt med fingrene eller med en vibrator. Vibrator brukt på klitoris underveis i samleie kan også være kjempenyttig for kvinner som ellers sliter med å få orgasme underveis i selve samleiet. Lillefrekke.no har et meget godt utvalg i hjelpemidler her. 

De fleste kvinner bruker vibrator først og fremst på klitoris. Dette og all form for onani kan gjøre det lettere for henne for å få orgasme, ettersom hun også trener kroppen sin på å få orgasme og blir mer kjent med kroppen sin i samme slengen. For kvinner flest kan vibrator være til hjelp for å øke sannsynligheten for orgasme under samleiet.

Noen forsiktighetsregler når det gjelder vibratorbruk.
Det er derimot et unntak, og det er hvis hun bruker vibrator med så stor intensitet at hun blir nummen. Nummenhet er et varsel om potensiell nerveskade, og det å fortsette forbi dette punktet kan redusere følsomheten hennes over tid. Blir man nummen er det et fint tegn på at det er på tide å stoppe, eller at man bør vurdere mer rytmisk stimulering mot klitoris i stedet for å presse seg mot vibratoren i så stor grad som man kanskje har gjort. Hvis man stadig trenger sterkere stimulering med en stadig kraftigere vibrator kan det også være et tegn på at det er på tide å ta en liten pause i vibratorbruken og la det gå litt flere dager mellom hver gang.

I tillegg er det greit å kjenne til at måten man onanerer på ofte “setter seg” til fast onanimønster, slik at det kan være litt vanskelig å føle at man oppnår seksuell nytelse på andre måter enn det man er vant til. Det er ofte derfor det ikke føles så godt å bli stimulert av partneren på andre måter enn de man selv har brukt i årevis for å stimulere seg selv! Dette er i utgangspunktet ikke et problem, med mindre man utvikler et onanimønster som ikke lar seg kombinere med samleie. Hvis hun har blitt vant til å onanere på en bestemt måte med vibratoren sin, slik at penis ikke kan slippe til, vil det lett kunne begrense sexlivet. Det samme gjelder forsåvidt om hun onanerer ved å f.eks gnikke seg mot en pute med beina så tett sammen at det er vanskelig for ham å hjelpe til.
 

Unngå vibratoravhengighet!
Noen kvinner får kun orgasme ved hjelp av vibrator. Det er for de fleste ikke et stort problem, og det er ikke slik at en måte å få orgasme på er "riktigere" enn en annen. Det kan imidlertid være begrensende for kvaliteten på sexlivet de gangene batteriene går tom - eller man ikke våger å ta med vibratoren på ferieturen gjennom sikkerhetskontrollen. Jo mer fleksibelt onanimønsteret vårt er jo bedre blir gjerne kvaliteten på sexlivet: Man har langt flere veier til nytelse hvis man både har trent seg til å få orgasme fra fingre, vibrator, tunge og penis enn hvis man kun har trent opp en vei til mål.

Hvis man kun har fått orgasme av vibratorstimulering kan det derfor være praktisk å trene seg på å kunne oppnå orgasme også ved hjelp av fingerstimulering av klitoris, og la vibratoren ligge til man har oppnådd det.

 Å endre onanimønstre kan ta tid, og det er vanlig å ikke kjenne så mye i starten når man endrer teknikk. Mange gir opp her, og konkluderer feilaktig med at de ikke er i stand til å få orgasme på den nye måten. Etter hvert lærer derimot kroppen seg å reagere på å bare bruke fingrene, og man får langt mer nytelse, slik at hun kan nå orgasme også på den måten. For noen kan det hjelpe å onanere seg nesten til orgasme på den gamle måten, og så gå over kanten ved å stimulere seg på den nye måten man ønsker å få orgasme på. Over tid kan man stoppe gamlemetoden tidligere og tidligere i prosessen, slik at den nye teknikken får mer oppmerksomhet. Det gjør det ofte lettere å få orgasme på den nye måten. Det vil også kunne kreve 30 minutters onanitrening daglig i en periode til kroppen begynner å omstille seg.

Med andre ord: Så fremt man ikke overdriver vibratorbruken slik at man blir nummen, og så fremt man også klarer å stimulere seg selv til orgasme på andre måter enn ved hjelp av vibrator er (godt rengjorte!) sexleketøy utelukkende en seksuell berikelse. De skader overhodet ikke kvinnens evne til å få orgasme under samleie: Snarere tvert i mot så lenge klitoris får oppmerksomhet. Så nei, kvinner som onanerer med sexleketøy har i utgangspunktet ikke mindre sannsynlighet for å få orgasme under samleie. Kvinner som onanerer ofte har ofte lettere for å få orgasme enn andre, så onaner med god samvittighet! 

Besvart av: Foreleser i kurs i avansert seksualitet hos avansertseksualitet.no