onsdag 16. februar 2011

Hun kan spille en betydelig rolle i hans prestasjonsangst

Prestasjonsangst der penis ikke blir stiv av psykologiske og ikke fysiske årsaker, gjerne på et tidspunkt der man aller helst virkelig trenger den i nettopp erigert tilstand, rammer svært mange menn. Hvordan hun reagerer kan enten fremme eller bedre denne prestasjonangsten, og det er derfor viktig at hun tenker over om hun selv kan være en medvirkende faktor i problemet.

Hennes attraktivitet er ikke en viktig årsak..
Prestasjonsangst er gjerne det vi kaller ereksjonsvansker når penis ikke blir stiv uten at det er noe fysisk galt. For mange par oppleves dette som både sårt og vanskelig. Han føler at han svikter, mens mange kvinner på sin side begynner å få tanker om at hun ikke strekker til og at hun ikke er attraktiv nok. Det siste bunner langt på vei i mangel på kunnskap om menns seksualitet og er for de aller fleste menn langt borte fra virkeligheten.
Kvinners attraktivitet er nemlig ikke en faktor av betydning når det gjelder prestasjonsangst, i alle fall ikke på den måten kvinner flest er redd for:

De fleste menn som er disponert for å få prestasjonsangst sliter mer med attraktive partnere enn med uattraktive partnere, fordi de opplever at det psykologiske presset om å prestere og imponere er større og at innsatsen er høyere. Det hender riktignok at enkelte menn med prestasjonsangst legger skylden på sin partners utseende, men ofte er dette bare en selvbeskyttelsesmekanisme for å unngå å ta inn over seg den smertefulle realiteten av å ikke kunne strekke til seksuelt. Hvis han har en lang historie bak seg med ereksjonssvikt også hos tidligere partnere kan hun i alle fall slå den tanken helt fra seg.

På en måte er det mer hensiktsmessig for henne å tolke prestasjonsangst fra hans side som en kompliment – det er et veldig tydelig tegn på at han synes hun er attraktiv, og/eller på at hun er redd for å ikke leve opp til forventningene og de behovene hun har. Hvis han ikke brydde seg om henne ville han heller mest sannsynlig ikke fått problemet i utgangspunktet!

Hun kan forverre hans prestasjonangst.
Det er derimot meget mulig at hun bidrar til å opprettholde hans prestasjonangst på helt andre måter. Dette gjør hun mest sannsynlig ikke bevisst eller med vilje– for mange er det bare snakk om at de kjører seg inn i et samspillspor som er uhensiktsmessig.

Måten hun reagerer på når det gjelder prestasjonangst er veldig viktig. Prestasjonsangst skyldes oftest både det som skjer i ham og det som skjer i samspillet mellom paret. Hvis samspillet mellom paret har utviklet seg på en slik måte at det skapes mer press rundt det å få ereksjon vil situasjonen forverres ytterligere. Det vi vet er at stress medfører utskillelse av stoffer i kroppen som tar knekken på alle ereksjoner i milevis omkrets. Hvis hun reagerer på en måte som medfører økt stress for ham forverres gjerne ereksjonsvanskene.

Forventninger og negative reaksjoner skaper trøbbel.
Store forventninger fra hennes side som uttrykkes på forhånd kan skape problemer for hans del. Det er derfor menn som er på sexkurs minnes om å ikke si at de har tenkt å gi henne orgasme, fordi det kan skape prestasjonangst – både for ham og henne. Kvinner som bare forventer at han skal ”gi henne” orgasme og at han skal gjøre store deler av jobben har også en tendens til å øke partnerens prestasjonsangst.

Dessverre har også mange  kvinner en tendens til å handle på totalt ukonstruktive måter når de møter en mann med prestasjonsangst. Mange kvinnelige partnere viser åpenbar misnøye og skuffelse, enten direkte verbalt eller i form av nonverbale signaler som ikke etterlater noen som helst tvil om hva hun føler. Noen går så langt som å si at de vil gå fra ham dersom problemet ikke bedrer seg – og hvem klarer vel å få ereksjon hvis man har trusselen om å miste den man er glad i hengende over seg?

Hvis han vet at han få til en ereksjon for å unngå at hun starter drama er presset større om å måtte prestere en ereksjon – og vanskelighetene økes ytterligere. Mest sannsynlig fører slikt press, avvisning eller negative reaksjoner fra hennes side til at han begynner enda mer med å prøve å få en ereksjon – og siden ereksjoner protesterer på å la seg styre med å bli slapp virker det gjerne veldig mot sin hensikt. Dette henger også sammen med at stress og anspente muskler, som man får av å prøve å få ereksjon, kortslutter ereksjonsprosessen.

Kvinner flest, med unntak av overnevnte kvinne, reagerer ikke negativt på mannens prestasjonangst måten fordi de er kjipe. Deres reaksjoner er tvert i mot fullt forståelige i møte med et potensielt langvarig problem. Deres reaksjoner henger gjerne sammen med at de blir skuffet og lei seg, og ikke minst lei av å hele tiden prøve uten å lykkes, noe som er forståelig.

Hun bør likevel prøve å finne frem sin hjelpende og støttende side så godt det lar seg gjøre. Jeg har opplevd prestasjonangst fra menns side oftere enn jeg har lyst å si her. Jeg har derimot aldri opplevd at den ikke har forsvunnet når jeg har fått han til å slappe av og fokusere på nytelsen. Når han forstår at jeg ikke synes det er en big deal og at jeg fint kan kose meg uten penis så forsvinner gjerne problemet helt. Ofte krever det at han får litt massasje og kosing uten noe som helst form for sexpress – og da står’n gjerne underveis likevel gitt!

 Nå skal det også sies at mange kvinner er veldig dyktige når det gjelder å møte menn med prestasjonsangst på en god måte. De skjønner at han er nervøs, ivrig etter å imponere eller at han rett og slett er litt stresset. Og de aller fleste kvinner – i alle fall de som er noe å samle på – gir partneren flere sjanser i senga. Ingen forventer at en mann skal være en sexgud hele tiden, og dette gjelder heldigvis for de aller fleste kvinner med beina plantet i virkeligheten også. Og når man får flere sjanser med en partner…vel, hvorfor ikke bare slappe av og nyte, uten å tenke på å prestere?

Lat som ereksjonssvikten er et engangstilfelle.
Hvis hun – og han – oppfører seg som om prestasjonsangsten er et ubetydelig engangstilfelle blir det gjerne nettopp det, selv om det kan kreve at man oppfører seg slik i lengre tid. Det man vet er at par som rammes hardest av ereksjonssvikt er de parene som har begrensede seksuelle handlingsmønstre og variasjonsmuligheter på soverommet. Jo mer man kan om sex, jo mindre avhengig er man av penis som viktigste spilleren på banen. Kanskje finner man ut at det er så mye annet deilig man kan gjøre seksuelt at det rett og slett ikke er så viktig om penis er stiv eller ikke – og når presset forsvinner kommer ofte ereksjonen tilbake.

Her er det med andre ord viktig at paret bruker ereksjonssvikten som et tegn på at han er litt anspent, og ikke som et tegn på et nederlag. Det kan dermed være et signal om å heller bruker mer tid på forspill og på at han skal få tid til å bli komfortabel i situasjonen. Lange forspill med gjensidig massasje bruker å hjelpe mye for å gjøre hverandre trygge og avslappede, og betydningen av det kan ikke understrekes nok.

Hos kvinner flest får mannen mer enn en sjanse seksuelt selv om penis ikke skulle fungere der og da. Hvis han har gjort grundig arbeid med forspill kan hun ha den beste sexen hun noen gang har hatt selv om han skulle vise seg å få prestasjonangst ved samleiestart. Han må derfor lære seg å tenke at han ikke prestere hver eneste gang han har sex. Sex skal handle om nytelse, ikke om prestasjoner.

Prestasjonangst er begges problem – ikke bare hans.
Her er ikke poenget på noen som helst måte å gi kvinner skylden for mannens prestasjonangst. Heller ikke er det meningen å gi ham skylden. Begge deler ville for det første vært feil, og for det andre er det ikke vits å gi hverandre skylden for seksuelle problemer når de fleste seksuelle problemer også har en betydelig relasjonell komponent. Poenget er bare at måten kvinner håndterer dette problemet på kan enten bedre eller forverre situasjonen – og da er det vel verdt å vite om hun gjør noe som gjør problemet vanskeligere å løse!

Prestasjonangst henger så klart også mye sammen med ham, hans tankemåter og hans muskelbruk. I mange tilfeller kommer også prestasjonspresset mer fra han selv enn fra henne, og mange menn har også en sympatisk partner som ikke reagerer på de overnevnte prestasjonsfremmende måtene. For mange forsvinner problemet helt etter hvert som man blir trygg på partneren og etter hvert som presset letter.

Noe av det viktigste her er likevel at kvinner skjønner at prestasjonangst ikke nødvendigvis bare er hans problem. Uavhengig av om kvinnen er en del av problemet i hvert enkelt tilfelle eller ikke er hun uansett en viktig del av løsningen – og det gjør det å overkomme prestasjonangst til et felles prosjekt hun og han kan løse sammen.

Ikke vær redd for å søke hjelp. 
For noen par krever dette at han oppsøker sexologisk behandling. For alle seksuelle problem, enten det måtte lystproblematikk,  for sen orgasme eller prestasjonangst, er det viktig å søke hjelp tidligst mulig. Jo raskere man kommer i behandling, jo bedre er gjerne prognosene.