mandag 28. mai 2012

Verktøyene som tar knekken på søtsuget for godt


Mange mislykkes med å gjennomføre livsstilsendringer fordi de gir etter når søtsuget tar dem. Fortvilet konkluderer de gjerne med at de mangler selvkontroll eller med at de er svake – samtidig som de gjerne kan få til hva som helst på andre områder i livet. Forklaringen om at de har en permanent negativ egenskap som gjør livsstilsendringer vanskelige å gjennomføre blir rett og slett for enkel. 

En forklaring om at du er svak fordi du gir etter for et intenst søtsug blir også rett og slett feil - for alt du mangler er de ferdighetene du trenger for å håndtere suget når det kommer. På samme måte som du kanskje har lært deg å sykle, bruke pc eller å skrive også det å stå i mot søtsug en ferdighet – du må bare vite hvordan! 



Hva kan du gjøre når søtsuget melder seg?
Det finnes en rekke teknikker du kan bruke når søtsuget melder seg som aller verst. Det viktigste du må være klar over at selv om søtsug – eller sug etter mat når du ikke er fysisk sulten – kan være veldig ubehagelig, så er det ikke farlig. Det er ingen nødssituasjon, og det vil, det VIL gi seg før eller senere. Du kan absolutt klarer å holde det ut! De fleste søtsug varer faktisk bare i maks 15-20 minutter. 

Når du slutter å spise en bestemt matvare du er spesielt plaget av sug etter vil suget etter den også etter hvert avta. Jo flinker du blir til å stå i mot, jo mindre plaget vil du bli. Det er derfor det å spise litt ofte ikke fungerer, fordi det ofte utløser mer spising enn planlagt. Den enkleste måten å unngå så intense og hyppige søtsug er rett og slett ved å finne måter å slutte å gi etter for dem. Å kunne søtsugteknikker kan være spesielt nyttig i slike situasjoner!

1)    Fjern ambivalensen: Du vet den indre samtalen mellom “jeg burde ikke – men det ser så fristende ut...men jeg burde ikke” som du gjerne har i møtet med triggermat? Det som opprettholder de ubehagelige følelsene du kjenner forbundet med sug er nettopp denne ambivalensen, denne vinglingen mellom skal-skal ikke. Mange har bare gitt opp og gitt etter når dette skjer, slik at de aldri har erfart at søtsug faktisk begynner å avta så snart du bestemmer deg fullt og helt for at du ikke skal spise. Å bestemme seg for at “nei, jeg vil heller være slank og sunn!” kan i seg selv fjerne søtsuget. Ikke gi deg selv et valg – det eneste valget du tar er det som medfører at du får den kroppen du ønsker deg! 

2)    Drikk. Tørst kan kamuflere seg som sult eller sug. Drikk en lavkaloridrikk eller en kopp grønn te. Unngå drikker med kalorier, siden kalorier i drikke ikke teller på metthetsfølelsen på samme måte som annen mat.

3)    Flytt fokus: Søtsug opprettholdes hvis man fokuserer på de få sekundene det tar å spise maten. Flytt i stedet til hvordan du vil føle det etter suget er over: Dersom du står i mot vil du om noen få sekunder være veldig fornøyd og stolt av deg selv, og ikke minst vil du også bli bedre rustet  til å stå i mot fremtidige søtsug!

4)    Minn deg på konsekvensene av å gi etter: Se for deg de få sekundene maten vil være i munnen din. Spol litt fremover, til du sitter der og føler deg svak, og jævlig, og gjentar for deg selv at “ikke nå igjen...jeg lovte jo meg selv at jeg ikke skulle la det skje igjen.” Kanskje vet du med deg selv at din evne til å følge en livsstilsendring svekkes når du har sprekker, slik at risikoen for at du går tilbake til der du var da du begynte – eller enda verre – er til stede. Se for deg hvordan du ville følt deg da. Hvordan vil det å gi etter for dette suget påvirke følelsene dine? Hva du føler om deg selv og din selvfølelse?

5)    Motiver deg selv kontinuerlig: Skriv en liste over alle årsaker til at du ønsker å endre livsstil. Hvordan vil dette påvirke ditt sosiale liv? Din psykiske helse? Ditt selvbilde og din selvfølelse? Hvordan du føler og oppfører deg på jobben? Venner og hobbyer? Energinivået ditt? Relasjonen til andre, f.eks partneren din? Helse og livsstilsrisiko? Vær spesifikk på alle disse områdene, og skriv ned alle grunnene du kommer på.

Sørg for å ha med deg listen overalt, og ta frem listen så snart søtsuget melder seg. Ikke bare les listen, men virkelig forestill deg hvordan det ville vært å ha nådd hver eneste av tingene på listen.

6)    Distanser deg selv. Flytt deg så langt unna stedet for fristelsen som mulig. Løp, om nødvendig, for å unngå den ekstra turen i kiosken eller i butikken. Gi blaffen i om noen ser deg -–bare kom deg unna til suget ikke lenger er der. Kan du ikke flytte deg fysisk unna, se om du kan flytte fristelsene ute av syne, til et annet sted i rommet, pakke dem inn, sette dem på et upraktisk sted eller gi dem bort. Ikke ha dem stående rett foran deg hele dagen – da vil det være svært vanskelig for hvem som helst å stå i mot! 

7)    Puss tennene. Det endrer smaken i munnen, og kan fjerne smaken som kan virke som en trigger dersom du alt har tatt en smakebit.

8)    EFT/Tapping: Mange får også effekt av å fokusere på følelsen og tappe det bort. Vær så spesifikk du kan, hvor i kroppen du kjenner følelsen  og hvordan den beveger seg. Følg deretter instruksjonene i denne videoen: http://www.youtube.com/watch?v=T7d_7Dkco0M Tapp med peke og langefinger på de ulike punktene som vises i videoen (eller søk opp en bedre en). Tapp 5-6 ganger per punkt, ikke så hardt at det gjør vondt, men fast. Hold fokus på følelsen av søtsug hele tiden. Gjenta 3-5 sykluser, eller til følelsen går over.

9)    Avslapningsteknikker. Last ned en avslapningsscd eller praktiser mindfullness. Forestill deg gjerne søtsuget som en bølge mot stranden: Det bygger seg opp før det knuses mot stranden og forsvinner. Kun noen få minutter med å slappe av i hele kroppen medfører ofte at du får økt følelse av kontroll.

10)                      Slankehypnose. Hypnose er trygt, effektivt og ikke nødvendigvis vanskelig å få tak i. Med apper har du tilgang til en vid rekke slankekhypnoser med et tastetrykk. Selv om hypnosebiten ikke funker er de fleste basert på avslapning, som i seg selv kan hjelpe deg å drive ut søtsuget. Min hypnosefavoritt er Marissa Peers “I can make you thin.” Cd’n som medfølger denne boka er virkelig virkelig bra, ikke bare mot søtsug men også for å endre livsstil – men vær advert, du får plutselig store vanskeligheter med å overspise etterpå…

11)                      Kromtilskudd sies å hjelpe for mange.

12)                      Distraksjon, distraksjon, distraksjon! Du vet den gangen du var i ferd med å kjøpe sjokoladen, men ble distrahert fordi ei venninne ringte? Og hvor glad du var etterpå for at du lot være? Distraksjon er et svært kraftig verktøy. Planlegg alt nå hva du skal gjøre for å distrahere deg selv neste gang søtsuget kommer. Aktiviteten bør kreve mest mulig av din mentale kapasitet, så det å se på tv eller lese vil ofte ikke være fengslende nok. Når du har forberedt listen din kan du ranger dem på en skala fra 1-10 neste gang du får søtsug, for å se hva som hjelper best. Husk å ikke ta med deg penger som kan brukes til søtsaker dersom du velger å gå ut for å trene eller lufte hunden!

13)                      Stabilliser blodsukkeret ved å unngå raske karbohydrater i en periode der du har vært plaget av mye søtsug kan være svært effktivt. Dersom du nettopp har gitt etter bør de  neste måltidene bestå av proteiner og grønnsaker som ikke hever blodsukkeret ditt raskt. Mange oppnår bedret søtsugkontroll umiddelbart og bruker dette som viktigste verktøty for å holde søtsuget på avstand.

Husk at du er ikke i søtsugets makt for evig – de blir færre og færre, svakere og svakere, jo mer du står i mot. Selv om du tidligere ikke kunne tolerere søtsug har du nå verktøy som kan hjelpe deg langt på vei. Lykke til, og prøv deg frem til du finner det som fungerer for deg selv – det kan variere fra gang til gang.