tirsdag 5. mars 2013

Lyst på mer og bedre sex?

Du er kjempekåt. Du er singel. Du har god kjemi med og føler masse tiltrekning til en person du fint kunne tenke deg å sette kjønnsorganet i. Likevel kan du ikke. Ikke fordi du ikke har lyst, men fordi du er kvinne. Det å gjøre det du har aller mest lyst til vil kunne medføre at du blir dømt - ikke bare av den du har lyst å dele natten med, men kanskje også av deg selv eller av fremtidige partnere. Du tasser derfor ensom hjem igjen, vel vitende om at dersom du hadde vært mann hadde denne kvelden så absolutt endt annerledes.

I ett av tre forhold så er det kvinnen som har mest lyst på sex. Det viser oss at tydelig at sexlyst ikke nødvendigvis har noe med kjønn og gjøre. Likevel er de sosiale konsekvensene av å ha den sexen man har lyst på som singel kvinne fortsatt større enn det er for single menn. Samtidig medfører dette at menn generelt får mindre tilgang på sex, og ofte også at sexen blir dårligere enn den hadde trengt å være. Når hun ikke kan si ja til sex hun egentlig ønsker å ha av frykt for å bli ansett som billig, taper i praksis begge kjønn på det. Kanskje er det derfor på tide å bruke kvinnedagen til kamp for seksuell likestilling - ikke bare for hennes del, men også for hans? Resultatet kan faktisk bli både mer og bedre sex - for dere begge to.

Utviklingen av forventninger til kvinners seksualitet.
Tradisjonelt sett har kvinnen blitt ansett som mannens eiendom i svært mange kulturer i verden. Dersom hun var jomfru til bryllupsnatten og paret tilbrakte de påfølgende hvetebrødsdagene sammen, vel, da kunne han være sånn noenlunde sikker på at det førstefødte barnet ni måneder senere var hans. Det kunne han derimot ikke være med barn nummer to og tre. Det å være sikker på farskap er en av grunnene til at synet på kvinnelig jomfruelighet har vært og fortsatt er så viktig i mange kulturer.

Dermed har kvinnen måtte legge store bånd på sin egen seksualitet. Gjorde hun ikke det risikerte hun alt fra sosial utfrysning til drap. Hennes seksualitet var underlagt mannens, og sex var noe han tok eller i beste fall fikk, og i hvertfall ikke noe man delte. Nå begynner de fleste av oss heldigvis å se på sex som noe to (og av og til flere!) personer har sammen for gjensidig nytelse og glede, og det er et flott skritt i retning av bedret seksuell likestilling.

Likevel henger forventningene til at kvinnen skal legge bånd på sin seksualitet igjen for mange. Hun kan ikke bli med ham hjem fra byen, fordi det gjør ikke "skikkelige" jenter, uansett hvor mye lyst de kanskje har. Det er heller ikke uvanlig at kvinner blir dumpet til tross for et ellers godt parforhold, fordi mannen ikke klarer å takle det dersom hun har gjort noe annet. Andre ganger blir spørsmålet om andre partnere et mål på hennes potensiale som kjæreste. Ønsker hun seg kjæreste kan hun ikke si ja til sex så tidlig at hun blir sett på som lett på tråden, men hun må vente akkurat passende lenge i følge hans standarder, som hun i tillegg må tankelese seg frem til. Hvor lenge "passende lenge" er varierer jo helt villt fra mann til mann, og venter hun for lenge kan hun igjen risikere å bli dumpet av den grunn igjen.

Det er heller ikke uvanlig at kvinner bruker "hore" eller "løs" som skjellsord om hverandre. Uansett hvor nært man tar seg av det føler mange kvinner press til å kontrollere sin seksualitet når faren for slike ord kan komme. Alt i alt: Hun må si nei til sex hun ellers kunne tenke seg for å ikke risikere sosiale konsekvenser av det.

Han taper også på manglende seksuell likestilling. 
Han har på sin side kanskje ikke tenkt over hva han faktisk risikerer av å fortsette videreformidlingen av negative holdninger mot kvinner som har mange sexpartnere.   

Kjipere og mer kjedelig sex.
La oss tenke oss at hun har funnet ut at hun faktisk vil ha sex med en mann. Hun vet at han vurderer hennes tidligere seksuelle historie som et kriterium på om hun er god nok for ham eller ikke. Det kan medføre at svaret han får når han spør om antall sexpartnere ikke nødvendigvis er et ærlig et. Finner han ut av det på et senere tidspunkt er gjerne helvete løs. La oss tenke oss at det ikke har skjedd enda, men at hun har oppført seg akkurat passende skikkelig slik at turen går til senga. Når de så setter i gang bekymrer hun seg kanskje for å være ukvinnelig på en eller annen måte, eller for å være for seksuelt frempå, slik "de" kvinnene gjerne er. Kanskje bekymrer hun seg for om hun begynner å svette, om hun lager en passende mengde lyd eller om hun ser bra nok ut i ulike posisjoner. Sexen kan fort bli kjedelig av slikt.

Samtidig vet hun at han potensielt er dømmende av seg. Hun må derfor holde seg sånn noenlunde i madonnarollen sin. Hun kan kanskje ikke slippe seg for mye løs, fordi hun er redd for å bli sett på som noe annet enn en "skikkelig jente." Hun krysser fingrene og håper på at hun tar passende mengde initiativ, lager passende mengde lyd og er passende aktiv til å passere hans kritierer for å være en såkalt skikkelig jente. Alt dette bør hun helst gjøre uten å samtidig være kjedelig i senga. Det er en vanskelig balansegang.

Økt risiko for lite sex i parforholdet i lengden.
Videre kan det være at hun kanskje ikke våger å spørre om det hun trenger for å ha det deilig. Kanskje tør hun heller ikke å si hva hun faktisk liker heller, fordi det er å være seksuelt frempå, og det gjør jo ikke en "skikkelig" kvinne. Resultatet er at han må gjette seg frem til hva som faktisk fungerer for henne. Er han heldig, treffer han sånn noenlunde. Er han uheldig blir han sjeldent eller aldri korrigert på teknikker og berøringer som aldri fungerer.

Kvinner som tør å si fra om hva de trenger og har behov for seksuelt er mer tilfreds med sexlivet sitt generelt. Det er derfor gode muligheter for at kvinnen i vårt eksempel vil oppleve sex som stadig mindre tilfredsstillende for henne, og hun mister i verste fall sexlysten etter en stund.

Man vet også at kvinner med høy sexlyst oftere har flere sexpartnere som single enn kvinner med lav sexlyst. Har han bevisst valgt en kvinne med få sexpartnere som singel har han også sannsynligvis valgt seg et moderat til lite aktivt sexliv etter forelskelsesfasen har lagt seg. Velger man "madonnaen" fremfor "horen" får man altfor ofte sex like ofte som Jesus i lengden. Dersom han selv har moderat til lav sexlyst er ikke det et problem, men dersom han har høy sexlyst blir han gjerne stadig mer frustrert. Konflikter i parforholdet følger ofte som en konsekvens, siden gapet i sexlyst gjerne er stort.

Mindre sex på menn generelt.

Konsekvensen av ord som hore, ludder, løs og lett på tråden er gjerne nettopp det at kvinner blir mer seksuelt selektive i frykt for at disse ordene skal brukes om dem. Det betyr også at menn generelt må vente lengre på sex enn de kanskje ellers ville måttet. Samtidig sliter enkelte menn veldig med å etablere seksuelle relasjoner til kvinner i det hele tatt. De såkalte taperne på kjønnsmarkedet blir gjerne mer valgt bort jo mer selektive kvinnene må være. Kvinnene velger ofte de mest attraktive mennene - og de samme mennene - når de først skal ha sex, nettopp fordi de blir presset til å være mer seksuelt selektive. Det at kvinner ikke kan ha sex på samme premisser som menn gjør det dermed også vanskeligere for de mindre populære mannfolka å få den sexen de kanskje gjerne kunne tenke seg å ha.

Med forbud mot prostitusjon i tillegg blir det enda vanskeligere å oppleve sex og nærhet til et annet menneske også for denne gruppa.  Er det noen som bør kjempe med nebb og klør mot personer som kaller seksuelt aktive kvinner nedsettende betegnelser så er det nettopp menn som ikke har hyppig tilgang på sexpartnere. Mange kvinner synes jo ikke at hykleriske mannfolk er spesielt sexy. Hvor kult er det vel egentlig å ha sex med noen som dømmer deg for å gjøre akkurat det samme som han selv gjør? Eller for det han kunne tenkt seg å gjøre hvis han bare hadde hatt litt mer draget?

Det er ikke uvanlig at kvinner er langt mer tilbøyelig til å ha sex med en mann som er genuin positiv til kvinnelig seksualitet, og som anser det som bare rett og rimelig at også hun skal kunne ha sex kun fordi hun er kåt. Det kan være svært frigjørende for henne å være med en slik mann, for da kan hun være så seksuell hun bare ønsker. Og ikke minst - sexen blir gjerne langt bedre i tillegg, nettopp av den grunn.

Sex på like premisser - ja takk!

Dette er så absolutt satt litt på spissen, men det er likevel ikke langt fra sannheten. Faktum er at mange kvinner elsker sex. Kvinner kan være like kåte som menn, og ha nøyaktig samme eller til og med høyere sexlyst enn menn. De har også et vanvittig stort seksuelt potensiale, og noen har også deltatt på sexkurs og lært hvordan de kan få et tresifret antall orgasmer på en time hvis de trenes riktig opp. Orgasmer til både kvinner og menn kan utvides til å vare så lenge at kun generell kondisnivå setter begrensninger. For å komme hit er det en absolutt fordel med en mann som takler alle deler av kvinnelig seksualitet - også hvor seksuell hun egentlig kan være.

Så det store spørsmålet er: Hvis både menn og kvinner kan nyte sex like mye, de kan ha like høy sexlyst og kan ha det samme behovet for fysisk nærhet og intimitet - hvorfor skal ikke kvinner få kunne lov å ha den sexen de ønsker, uten å bli dømt for det? Når kjønn styrer hva man har lov til eller ikke lov til på andre områder har man gjerne mange fancy ord for det, men likestilling er ikke et av dem.

Tenk deg en verden der kvinner kan ha sex på samme måte som menn uten å bli dømt for det. Dette er ikke en verden der målet er å ha sex med flest mulig. Det er derimot en verden der man kan si ja til sex dersom man ønsker det, uten å bli dømt for det - uansett om det måtte være med en person, eller med 100.

Hvordan ville egentlig en slik verden vært? Vi vet ikke. Det vi vet er at jo mindre unaturlige begrensninger det settes på den sterke og naturlige drivkraften som seksualiteten vår er, jo bedre sexliv får de aller fleste. Jo flere moralske eller religiøse begrensninger som sniker seg inn på soverommet, jo enklere er det for at skam, skyldfølelse og negative følelser gjør det samme. 

Negative holdninger til kvinner som har mange sexpartnere eller som har sex når de har lyst til å ha det uavhengig av om de er i et forhold eller ikke skader altså begge kjønn. La oss derfor benytte kvinnedagen til å sende personer som bruker nedsettende begreper om kvinner som har sex med mange partnere tilbake til middelalderen der de hører hjemme. Mens de sitter der og undertrykker hverandres seksualitet kan vi andre gjøre noe langt morsommere. Som å ha sex, for eksempel.

Dersom sex på kvinnedagen ikke frister, eller man trenger en pause mellom slagene, kan et godt alternativ være å delta på Te deg som en kvinne, et arrangement av lillefrekke.no og voksenlek.no. Der får kvinner får lov til å være kvinner med alt det innebærer: Seksuelle, åpne og lekne. Det skal vi, og vi gleder oss veldig til å holde foredrag i kvinnelig seksualitet der når kvinnedagen kommer!