søndag 17. september 2017

Vaginisme - hva hjelper?

Mange kvinner kan ikke ha sex på grunn av vaginisme, en smertefull tilstand hvor musklene i underlivet strammer seg så mye at penetrering er smertefullt og/eller umulig. Hva kan egentlig gjøres hvis du sliter med dette problemet? Og hvordan kan du forebygge at det rammer deg?

En steg-for-steg-guide til bedring av vaginisme:

1. Aldri mer sex uten lyst.
Sex uten lyst øker sjansen for smertelidelser i underlivet. For mange er smertene kroppens måte å si fra om at lysten faktisk ikke er til stede. Det er nesten som kroppen sier at "lystrer du meg ikke når jeg ikke har lyst, så skal jeg gjøre det umulig for deg å ha sex!" Vil du forebygge smerte under sex, eller snu tilstander som vestibulitt (brennende smerte under sex) eller vaginisme (muskelstramminger), er første trinn å aldri - ALDRI - mer ha sex uten at lysten er til stede.

2. ....og aldri mer sex for å være snill heller. Det er ikke snillt i lengden.
Mange med vaginsme opplever også at lysten er der, men at det likevel gjør vondt. Presser du deg selv nok ganger risikerer du at smerter kobler seg på også når du faktisk har lyst. Sex uten lyst skaper negative assosiasjoner til sex. Hvis du fortsetter uten at lysten er der for å tilfredsstille partneren, for å ikke skuffe vedkommende eller "bare denne ene gangen," så forsterker du assosiasjonen mellom sex og ubehag. Selv om det kanskje er "greit nok" for deg med sex uten lyst, så er det faktisk skadelig for din egen seksualitet over tid. Prisen kan bli at du blir fysisk ute av stand til å ha sex. Det er ikke snillt mot verken deg selv eller partneren i det lange løp. De fleste menn foretrekker å få nei til sex i blant fremfor en partner som ikke kan ha sex igjen fordi hun har forstrukket seg seksuelt over tid.

Har du alt fått problemer med vestibulitt og vaginisme bør du være ærlig med deg selv: Hvor lyst hadde du på en skala fra 0 til 100 de siste gangene før du hadde sex? Er du under 70 på skalaen (der 100 er maks) før samleiestart er det viktig å avbryte.

3. Gradvis utvidelse.
De to første punktene er med for å jobbe med å bryte assosiasjonen mellom sex og smerte. Det er også dette punktet. Smerten ved vaginisme er ikke farlig, men kan være distraherende og naturlig nok både ubehagelig og lystknertende. Det er viktig å ikke være redd for smerten. Den er ikke tegn på at det er noe alvorlig galt med deg.

Målet er å skape nye og positive assosiasjoner til sex. Da er det viktig å kunne redusere smerten så godt det lar seg gjøre. Et viktig mål på veien er defor at den smerten som eventuelt er der, ikke skal forstyrre lysten. På sikt kan du sikte mot mer smertefrihet. 

Et dialatorsett er et sett med dildoer i stadig økende størrelse og brukes ofte i behandlingen av vaginisme. For mange vil det imidlertid bli for mye å begynne selv med en dildo som er på fingerstørrelse. Begynn i stedet med en lillefinger (eller en fuktet q-tips). Når den er innenfor åpningen, tar du et godt, dypt pust og venter til musklene slipper taket. Avslutt så treningen for den dagen.

Fortsett å trene slik, med en stadig større finger innenfor åpningen. Først når det går bra, du klarer å slappe av og musklene ikke strammer seg, kan du øke størrelsen på fingeren. Til slutt er du klar for den minste vibratoren/dildoen. Den andre kjøreregelen er denne: Gjør det vondt, så gå tilbake til det du gjorde før som var ok. Du skal kunne kjenne at musklene slapper av og at ubehaget slipper før du går videre.

4. Glidemiddel skal brukes forebyggende, ikke etter behov!

Bruk god tid på onani (klitorisstimulering) eller på oralsex fra partneren din hvis du klarer det uten at det gjør vondt. Kurs i kvinnelig seksualitet kan gi mange flere variasjonsmuligheter hvis du sliter med å finne nytelse på denne måten. Det er viktig at du kun gjør øvelsen i punkt nummer tre når du faktisk har lyst og er klar for det. Har du noe inne i deg uten at du har lyst, selv om det bare er en del av treningen, kan det virke mot sin hensikt.

Her er det også en annen viktig kjøreregel: Glidemiddel skal brukes FØR fingre, penis eller hva som helst engang tenker på å være i nærheten av vagina. Det skal ikke brukes når man kjenner at det lugger eller gjør vondt - da er du for treig når vi snakker om mer varig smerteproblemer. Målet er jo å redusere assosiasjonen mellom sex og smerter. Husk at glidemiddel er ikke bare glidemiddel. Mange med smerteproblematikk har nytte av et silikonbasert glidemiddel, fordi de vannbaserte (og vanligste) som regel suges for raskt opp til at de gir tilstrekkelig glid over tid.

Vask, Hender, Vann, Hygiene, Forhindre

5. Tren opp pc-muskelen din. Opptrening av pc-muskelen (se kurs i kvinnelig seksualitet) er med på å gjøre det enklere å identifisere når musklene er avslappet, og når de er stramme. Det er viktig at du får nok kontroll til at du kan slippe opp musklene dersom du strammer dem uten å være klar over det under samleie.

6. Triggerpunktmassasje.
En sterk pc-muskel kan forverre smertene hos noen hvis muskelspenninger ikke håndteres samtidig. Derfor er det viktig å kombinere muskeltreningen med en håndstrekning fra en partner (eller deg selv). Når du etter hvert klarer å få inn en godt fuktet finger (glidemiddel er essensielt) bør du massere spesielt sideveggene i skjeden. Ved å holde et moderat press mot ene sideveggen over tid (gjerne minst et minutt) vil du ofte kjenne at musklene slipper litt opp etter hvert. For noen vil de kunne kjenne nesten en anspent gitarstreng der inne.

Andre har spenningspunktene litt andre steder i vagina, og en godt dressert partner kan i så tilfelle finne disse punktene. De kan kjennes litt som et riskorn. Ved å holde et fast press mot dem (ikke beveg fingrene, bare press og hold) vil de ømme punktene slippe opp etter hvert. Mange med mild vaginisme kan ta en pause hvis smertene kommer, for så å få en håndstrekning fra partner på området som gjør vondt. Da kan det være mulig å fortsette. Gjør det fortsatt vondt, så stopper du. For mer utfyllende instruksjoner på denne massasjetypen kan du sjekke ut tantrisk massasje på kurs, eller se videoen white tiger tantra

7.  Smerteproblematikk er ikke noe annerledes, selv om det er kjønnsorgan som har vondt.
Vaginisme og vestibulitt kan behandles på samme måte som annen smerteproblematikk. Det vil si at en fysioterapeut med spesialisering i bekkenbunnsproblematikk kan ha gode odds for å få orden på ting igjen. Mesendienck fysioterapi er nyttig for mange med vaginisme.

8. Hva gjør at du ikke blir frisk? 
Mange er for opptatt av å lete etter årsaker til problemer de har. Problemet er bare at det kan være vanskelig å finne et sikkert svar, og det å vite hvorfor problemet har kommet er ikke nødvendigvis til hjelp. Mange kan få problemer med smerter i underlivet fra tid til annen, så hva er det som gjør at det er vanskelig å komme videre for noen og de blir sittende fast i en smertesirkel? Jo, fordi selv om den opprinnelige årsaken til smertene kanskje er borte er det er noe som opprettholder smertene.

Vanligvis er en viktig opprettholdende årsak, det vil si årsaken til at problemet ikke har gått over, at man har endt opp i en vond sirkel med angst knyttet til sex og smerter. Den opprinnelige årsaken til at man har fått problemet kan fint ha vært fysisk, mens årsaken til at man ikke blir frisk kan være en kombinasjon av psykiske og fysiske årsaker.

NB! Dette betyr ikke at problemet "sitter i hodet", "bare er psykisk" eller "ikke er ekte." Knapt noen problemer er enten fysisk eller psykisk. Uansett hvilket seksuelt problem vi har påvirker psyken vår hvor alvorlig problemet blir, hva vi gjør med det og hvor lenge problemet varer. Det gjør ikke at problemet er noe mindre ekte enn "rene fysiske årsaker." Kropp og sinn virker sammen og påvirker hverandre. Prøv bare å tenk på hvor irritert du hadde blitt om noen ga deg en parkeringsbot selv om du nettopp hadde betalt. Kjente du at det skjedde noe i kroppen din? Nettopp. Tankene dine påvirker hva du føler og hva som skjer i kroppen din.

Angsten har mange språk, og mange kjenner ikke igjen tegnene på angst som nettopp angst. Langt i fra alle får de klassiske symptomene på angst. Noen får symptomer som kamuflerer seg veldig som fysiske symptomer, f.eks i form av anspente muskler, hodepine, migrene eller mageproblemer. Stramme bekkenmuskler som gir smerte under sex er så absolutt i denne kategorien.
  • En terapiretning som har vist seg å ha ekstra god effekt mot problemer hvor problemer viser seg veldig tydelig fysisk  (f.eks depresjon hvor man mister energi og føler at man går rundt med en 100 kilos ryggsekk fordi musklene kan føles så svake) er intensiv kortids psykodynamisk terapi (ISTDP). 
  • EMDR er en behandlingsteknikk som har best dokumentasjon mot traumer. Personer som har opplevd overgrepserfaringer er mer sårbare for å utvikle smerteproblematikk i underlivet. Hvis dette gjelder deg og du ikke har fått bearbeid overgrepene skikkelig, kan det spille inn i stor grad. Sex kan trigge vonde miner, og kroppen strammer igjen for å gjøre det fysisk umulig å ha sex som en beskyttelsesmekanisme. Finn en EMDR-behandler på nettsiden til EMDR Norge, eller oppsøk kvalifisiert traumebehandling.

9. Sex er mer enn bare samleie.
I kurset i kvinnelig seksualitet gjennomgår vi uttalige måter å få nytelse på. Kun 30 minutter av kurset handler om samleie. Kurset i mannlig seksualitet tar også for seg mange måter å stimulere mannen og gi han nytelse på, hvor det ikke er nødvendig å kunne gjennomføre samleie. I tillegg lærer du teknikker fra tantrisk sex og erotisk hypnose, som gjør at du ikke trenger en fungerende skjede for å ha et godt sexliv. Vi har hatt personer som har vært ute av stand til å ha vanlig, fysisk sex på kursene våre (blant annet pga prostataoperasjoner som har ødelagt ereksjonsevnen). Et av disse parene kunne fortelle at erotisk hypnose åpnet en hel ny verden, hvor sexlivet ble bedre enn noen ganger før.

Det finnes mange flere seksuelle muligheter enn de fleste kjenner til. Har du møtt veggen seksuelt, så er jobben din å lete etter nærmeste dør. Den er sannsynligvis nærmere enn du tror. Tross alt, dører har jo en tendens til å bo nettopp i vegger.


Psykolog og forfatter Lillian Rydning er aktuell med boka "Sex gode grunner" i oktober 2017. For bestilling og kurs i avansert seksualitet, se www.avansertseksualitet.no