onsdag 12. desember 2018

Har du nok vedlikeholdssex?

Å holde sexlivet i gang er viktig for å bevare intimitet og nærhet. Vedlikeholdssex har en viktig rolle å spille i langvarige parforhold. Men hvordan kan du sørge for nok sex til å holde sexlivet i gang, uten at det føles som et pliktløp?


Ta partnerens behov for sex på alvor

Forskjeller i sexlyst kan skape stor smerte for begge parter. Det er fort gjort å undervurdere eller minimalisere partnerens seksuelle behov, dersom det er annerledes enn sitt eget. Når man gjør seg selv til dommer over hvilke behov som partneren har lov eller ikke har lov å ha, vil man imidlertid skade relasjonen til den andre over tid. Derfor er det viktig å ta et døende sexliv på alvor, spesielt hvis det er et savn hos den andre. Heldigvis kan vedlikeholdssex være til hjelp: Forutsatt at det gjøres på riktig måte.

Lysten må skapes

Vedlikeholdssex kan handle om å sørge for nok sex i hverdagen. En måte å gjøre det på, er å tillate lysten å komme etter hvert. Dersom konteksten ikke er riktig i hverdagen, vil mange oppleve at det er lite sannsynlig at lysten vekkes spontant, det vil si at du kjenner det i kroppen uten at den har blitt stimulert eller vekket seksuelt. Dersom du venter på å få lyst og på å "være i humør," kan du måtte vente lenge. Da kan du risikere å vente så lenge at det skader forholdet ditt. Når partneren tar initiativ er det viktig å i stedet spørre seg selv om: "Har jeg lyst til å få lyst etter hvert?" Hvis svaret er ja, kan du gå videre.

I en travel hverdag må lysten vekkes, det er urimelig å forvente at den skal være der av seg selv. Både partneren og du selv må ta ansvar for å skape riktig kontekst for at lysten skal koble seg på. Det kan handle om romantikk, flørt og samtaler utenfor soverommet, eller om kosing og til og med også seksuell stimulering og berøring på soverommet.


Husk at lyst og våthet ikke er det samme: Lyst handler om å begjære den andre, mens våthet kan oppstå uten at du trenger å ha lyst i det hele tatt. Dersom lysten på sex fortsatt ikke kommer, er det viktig å stoppe. Har du samleie uten at lysten er der, øker du sjansen for lystvansker. Til slutt kan du forbinde sex med avsky, og det er virkelig ikke lett å tenne på noen du føler avsky for!


Hurra for rutinesex og bra nok sex!

Vedlikeholdssex kan handle om å senke forventningene til at sexen skal være så spennende hver gang, og rett og slett gi seg selv lov til å ty til den gode gamle rutinen i blant. Spennende blir det kanskje ikke, men det kan være med på å holde sexlivet i gang, spesielt hvis rutinen er tilfredsstillende for begge parter. 

Vedlikeholdssex kan dermed også handle om å senke forventningene til innholdet i sexen, men det skal aldri gå på kompromiss med lysten. I stedet for å alltid hige etter den fantastiske sexen er det ofte langt sunnere om begge to kan innta en holdning om at god nok sex mer enn bra nok: Det holder sexlivet i gang og har dermed en viktig plass i et langvarig parforhold. I perioder med mer overskudd kan man eventuelt investere mer tid og krefter i sexlivet, men i hektiske perioder er vedlikeholdssexen ofte det som er med på å sørge for tilstrekkelig intimitet mellom paret. 

Lyst på mer informasjon om hvordan du kan navigere forskjeller i sexlyst mellom deg og partneren? Dette er et aktuelt tema i det nettbaserte kurset vårt i kvinnelig seksualitet og i det kommende lystkurset vårt. For mer informasjon, se www.avansertseksualitet.no