fredag 12. august 2011

Smerter under sex

Mange kvinner opplever smerter under sex på et eller annet tidspunkt i livet. Hos noen blir disse smertene betydelige, og da er det greit å vite litt mer om vanlige årsaker til dem. Mange leger tenker ikke på vaginisme og vestibulitt som mulige årsaker til smerter under sex, og derfor kan litt ekstra kunnskap være akkurat det du trenger for å få å hjelpe deg med å bli kvitt smertene.

En av de hyppigste årsakene til smerter under samleie er de såkalte støtsmertene, som oppstår når penis rører livmortappen. I tillegg til å unngå dyp støting kan også valg av en samleiestilling der skjeden ikke forkortes være nyttig. Hvis hun står med bøy i hoftene, som når hun står på alle fire eller har beina opp i misjonærstillingen, forkortes skjeden mye mer enn når hun ikke har denne bøyen. Å velge riktig stilling kan dermed være et godt utgangspunkt hvis han blir for ivrig til å ta hensyn når han nærmer seg orgasmen (selv om han da i praksis forsegler sin egen seksuelle skjebne ved å gi henne mindre lyst på sex over tid...). Gode stillinger her er CAT og andre stillinger der hun har beina mest muligrett.

Ellers er det mange mulige årsaker til smerter under sex, og denne artikkelen oppsummerer det egentlig på en glimrende måte.

Hvis du kommre frem til at vaginisme eller vestibulitt er en sannsynlig årsak, vil det lønne seg å ta kontakt med en spesialist i klinisk sexologi, sexologisk rådgiver eller sexolog. Jo tidligere du tar kontakt og begynner behandlingen, jo bedre er prognosen. Vaginisme kan behandles i enkelte tilfeller på 3- 4 måneder, men vanlig behandlingstid for begge lidelsene er gjerne ett år eller mer. Ved riktig behandling er prognosen god.

Ps. Smerter under sex bør alltid tas alvorlig, og du bør få en gynekologisk undersøkelse og helst også en celleprøve av livmorhalsen i samme slengen. Noen ganger signaliserer smerte under sex at noe langt alvorligere er på gang, og da er det veldig greit å være føre var. Kommer du til en lege som bare ber deg om å slappe av og bruke mer glidemiddel uten å undersøke deg, vel, da vet du at du ikke har noen grunn til å komme tilbake til vedkommende igjen.