torsdag 3. januar 2013

Guide til behagelig kondombruk

Mange bruker av ulike grunner ekstremt kreative unnskyldninger for å vri seg unna kondombruken: Enten vegringen bunner i at man syns sex er bedre uten, fordi man ikke får den til å passe eller fordi de mister ereksjonen av å ta på kondomet, så finnes det gode løsninger på det meste. Kondombruk kan nemlig gjøres langt mer behagelig enn de fleste er klar over!  

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med gjesteforeleser i mannlig seksualitet hos www.avansertseksualitet.no, Dag Eian, som har bidratt med hoveddelen av artikkelen. 

Unnskyldninger for å slippe kondombruk? 
"Har du kondom?"
"- Det er bedre uten. Dessuten er jeg ren, så bare slapp av"
Høres kjent ut? Da er det noe du bør lese...

Kjører du seksuell rullett? 
Kjøreregelen for trygg sex er at man SKAL bruke kondom hver eneste gang, med mindre man prøver å bli gravid, eller er i et monogamt forhold der begge har testet seg og man bruker annen prevensjon. Hver gang! Hvorfor? Fordi den gjennomsnittlige prostituerte i følge Espen Benestad er flinkere med både kondombruk og testing enn den gjennomsnittlige vanlige jenta der ute. Det burde være en tankevekker for de fleste. Dersom tanken på å ha sex med en prostituert uten kondom skremmer deg, burde nemlig tanken på vanlig ubeskyttet sex skremme deg enda mer:

Du blir ikke kvitt verken hiv eller hepatitt når du først har fått det, og pådrar du deg syfilis er sannsynligheten stor for at det har spredt seg før det blir diagnostisert (og ja, du kan bli gal av det, i psykiatrisk sykehusforstand). La oss ikke glemme at du også kan pådra deg hpv-viruset, som kan øke risikoen for livmorhalskreft hos henne og gi peniskreft hos deg. Hva sannsynligheten for å pådra seg slike ting er basert på utbredelsen i befolkningen er heller ikke noe til hjelp: Du kan ikke vite om den ene personen du har sex med er den ene av de 1000 det kanskje er snakk om, eller en av de 999 andre. Det er rett og slett veldig mye ubeskyttet sex kan gi deg som en enkel pille hos legen ikke kan kurere, og la oss ikke snakke om eventuelle barn som kan komme til å dukke opp i tillegg!
Kondomer sikrer deg ikke mot herpes, men de andre kjønnssykdommene og graviditet er du rimelig godt rustet mot. Så hvorfor ikke bare prøve å gjøre kondombruk så behagelig som mulig når du først skal beskytte deg?

Ok, nok moralisering, la oss ta en basic bruksguide først:
Et par kjøreregler for bruk først, siden kondombruk aldri vil være behagelig eller trygt om du ikke får til disse skrittene:
- Hvis du ikke er omskjært, trekk forhuden tilbake
- Legg så kondomen på toppen av hodet og klem luften ut av tuppen (det er her spermen samler seg når du kommer, gi soldatene dine den plassen de trenger)
- Rull kondomen nedover, helt ned til roten av penis. Det vanskeligste partiet er kanten av hodet der forhuden ligger. Den skal rulle lett over, men samtidig skal den sitte. Som min kurskollega sier: Det skal ikke se ut som en grillpølse i en brødpose, så ikke bruk for stor kondom for å imponere, da øker risikoen for at den faller av. Vær stolt av penisen du har - uansett størrelse eller fasong!

Behageligere kondombruk 
Hvis hun ikke blir våt, er det lurt å bruke glidemiddel for å minke friksjonen. Bare pass på å ikke få dette på innsiden av kondomen, siden den da kan dette av. Hos noen kan imidlertid en dråpe glidemiddel på innsiden av kondomet øke følsomheten - bare pass på at det ikke blir for vått! Her er det da veldig viktig å ikke bruke et glidemiddel som er oljebasert, da det løser opp kondomen fortere enn man kan si "Jeg skal bli pappa!".
Hør med de du kjøper av om det kan brukes med kondomer. Dette er et godt alternativ.

En ekstra grunn til å bruke kondom for deg som har problemer med at du kommer for tidlig er at kondom kan sørge for minket følsomhet - og du holder ut litt lenger. Bare pass på å ikke holde ut alt for lenge! Unngå bruk av doble kondomer, ettersom kondomene kan gni mot hverandre og dermed øker du sannsynligheten for sprekk.

Videre kan ekstra tynne kondomer eller kondomer som slipper gjennom hudvarme øke følsomheten dersom du har det motsatte problemet, og det kan også være en ide å ta seg en tur på sexkurs for å lære seg hvordan man trener opp penisfølsomheten.

Det aller viktigste for behagelig kondombruk er imidlertid passform, så det er viktig å være fleksibel med tanke på utprøvning av kondomer. La oss se nærmere på hvordan du kan finne kondomer som passer perfekt. 

På tide å se oss litt rundt etter kondomer.
Kondomeriet har en fin fin guide på hvilke kondomstørrelser som føres. (4,9 cm - 5,8 cm i diameter).
Er du under eller over disse målene kan det se ut som du må i utenlandske nettbutikker for å kjøpe.
Britiscondoms.co.uk er en veldig seriøs nettbutikk og har en serie som heter My-size som går fra 4.7 cm -  6.9 cm diameter. Dette er et bra kondommerke som passer de fleste størrelser, selv om de er satt inn med en glidekrem som lukter litt rart (disse føres også hos Flirt, en butikk som holder til i møllergata i Oslo like over youngstorget, selv om de ikke står oppført i nettbutikken deres).
Theyfit har visstnok størrelser fra 4.1 cm - 6.9 cm i diameter, og lengder fra 7.7 cm - 23.2 cm. De har også en størrelsesguide og måleredskap for å få korrekt størrelse. Det kan være verdt en titt.

Sliter du fremdeles med å finne en størrelse som passer deg, er google din venn. Prøv forskjellige søkefraser (extra large condoms, extra small condoms) osv. De store heter som regel "XXL", "King size" o.l., mens de mindre heter "snug fit" o.l. Mitt beste tips er: bruk litt tid og penger på dette her for å finne en kondomstørrelse og et kondommerke som passer deg perfekt. Når du er rustet med dette, og blir vant til å lure på kondomen vil mange oppleve at det de trodde var et ereksjonsproblem forsvinner.

Og la oss være ærlige her. Hvor sexy er det ikke å ha jenta oppå deg, og la HENNE rulle på kondomet (gjerne med munnen dersom smaken på kondomet er bra!), vel vitende at den sitter som et skudd? Å ha på kondomet kan fint gjøres til en del av det seksuelle forspillet - det blir ikke mer turn off enn du gjør det til.
- Have fun.